jedzenie w kolumbii

Kolumbijskie jedzenie

Owoce. Nie sposób na wstępie nie wspomnieć o owocach, których w Kolumbii z racji na położenie geograficzne są niespotykane ilości rodzajów i stanowią one sporą część diety Kolumbijczyków.

Kolumbia to jeden z niewielu krajów w Ameryce Łacińskiej, w którym ryż jest ważniejszy od kukurydzy i prawie do wszystkich posiłków podawany jest ryż, tak jak w Polsce ziemniaki.

Tradycyjne potrawy. Najbardziej znane potrawy w Kolumbii to prawdopodobnie Ajiaco (Bogota), La bandeja Paisa (Antioquia) i zupa Sancocho… w Kolumbii nie ma jednego Sancocho, wszystkie Sancochos mają regionalne receptury. Poza tym w każdym regionie kraju istnieje duża różnorodność typowych potraw, którymi można się delektować. Są nimi np.:

Empanadas. Kolumbijskie empanady są pyszne! Są to smażone tortille z mąki kukurydzianej, które zawierają mieszankę ziemniaków i mięsa mielonego w środku oraz dodatkiem cebuli i pomidorów. Istnieją także inne formy empanadas z różnymi formami nadzienia.

Arepas. Cienkie lub grube tortille, zapiekane z białej lub żółtej kukurydzy, podawane na słodko lub słono. Magia arepów polega na tym, że można je łączyć niemal ze wszystkim.
Tamales. Zawinięty mix roślin strączkowych i mięs w liść bananowca lub kukurydzy.

Pandequeso, pandebono i almojábanas. Pyszne pieczone bułeczki serowe.
Arequipe. Kremowa, przypominające karmel, bardzo słodka i bardzo bogata w smaku masa, którą można jeść samodzielnie, z ciasteczkami lub z czymkolwiek zapragniesz.

Bocadillo. Słodycz na bazie guawy, wytwarzany w tradycyjny sposób i uważany za źródło zdrowej energii.

Aguapanela. Napój z trzciny cukrowej. Jest słodki i można go podawać na ciepło lub zimno. Najlepiej smakuje z limonką. Jest także doskonałym źródłem energii.

Ryby i skorupiaki. Posiadanie dwóch wybrzeży oceanów oferuje duży wybór ryb i owoców morza.

Platano. Duży banan warzywny, który w kulinarnej różnorodności Kolumbii wnosi swoisty wkład do potraw w całym kraju.